Veggie.pl
 
 

Potrawy dla niemowląt

Pierwsza zupka jarzynowa

- 1 mała lub pół średniej marchewki
- 1 mała lub pół średniej pietruszki
- 1 mały ziemniak
- pół łyżeczki suszonego lub świeżego koperku

Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki można pokroić w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy 250 ml wody zdatnej dla niemowląt. Gotujemy przez 20 minut, pod koniec dodając koperek. Miksujemy, schładzamy do temperatury 37 stopni i możemy rozpocząć karmienie.


Przydatne uwagi:

  • Na początku trudno jest ustalić proporcje wody i warzyw, toteż, aby zupka nie wyszła zbyt rzadka, można przed miksowaniem odlać trochę wywaru do kubka i dodać do zmiksowanej już zupki, jeśli okaże się za gęsta. Pierwsze zupki powinny mieć konsystencję zbliżoną do mleka, może troszkę gęstsze. Kolejne zupki mogą być gęste jak krem.
  • Do pierwszej zupki w życiu dziecka można dodać trochę ściągniętego z piersi pokarmu, wówczas będzie ona smakiem przypominać mleko mamy.
  • Nie warto na początku liczyć na zjedzenie przez malucha całej potężnej porcji zupki. W pierwszych dniach najlepiej podawać zupkę kilkakrotnie w małych ilościach (może to być nawet zaledwie kilka łyżeczek), a następnie dać popić mleka.
  • Karmimy łyżeczką, na siedząco, śliniak na pewno się przyda (im większy, tym lepszy ).
  • Zupkę powinno się przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez dwa dni. Najlepsza metoda podgrzewania to wstawienie kubeczka z zupką do większego naczynia z gorącą wodą i mieszanie od czasu do czasu. Gdy zupka osiągnie pożądaną temperaturę, wyciągamy kubeczek z wody.

Kiedy wprowadzamy kolejne warzywa:

5 miesiąc marchew
6 miesiąc ziemniaki, korzeń pietruszki, liście koperku, dynia, ryż
7 miesiąc bakłażan, brokuły, brukselka, buraki, cukinia, fasolka, groszek, kabaczek,
kalafior, kalarepka, pomidory, por, szparagi, szpinak, soczewica
10 miesiąc papryka, sałata, szczypiorek, kasze
13 miesiąc czosnek, kapusta, kukurydza, ogórki


Kolejne zupki komponujemy zgodnie z wiekiem dziecka i dopasowaniem smakowym warzyw. Na przykład:

Zupa buraczkowa
marchewka, pietruszka, seler, ziemniak, burak, por, soczewica, koperek

Zupa jarzynowa
marchewka, pietruszka, ziemniak, seler, brokuł, kalafior, groszek, fasolka szparagowa, kalarepka, por, koperek, natka pietruszki

Zupa pomidorowa
marchewka, pietruszka, ziemniak, seler, por, pomidor, ryż, natka pietruszki

Zupa dyniowa
marchewka, pietruszka, dynia, ziemniak, koperek

Zupa kalafiorowa
kalafior, marchew, pietruszka, seler, ziemniak, koperek

Zupa/leczo
cukinia, kabaczek, marchew, pietruszka, kalafior, papryka, fasolka, pomidor, por, koperek, natka pietruszki

Krupnik
kasza jęczmienna, marchew, seler, pietruszka, ziemniak, por, natka pietruszki


Więcej przydatnych porad:

  • Jeśli używamy mrożonego zielonego groszku, dobrze jest przed dodaniem go do zupy zalać na chwilkę ciepłą wodą, a następnie nacinać lekko nożykiem i wyciskać z twardszej łupinki, ponieważ łupinki tej nie da się całkowicie zmiksować (zostają dość spore kawałki).
  • Podobną łupinkę ma zielona soczewica, więc początkowo lepiej używać czerwonej.
  • Nawet młodą cukinię, dynię i kabaczka na początku lepiej obierać, ponieważ skórka jest nieco trudniejsza do strawienia. Bakłażana obieramy zawsze.
  • Kalafiora i brokuła można zetrzeć na tarce lub podzielić na małe różyczki.
  • Ryż, kasze i suszone warzywa strączkowe należy przed gotowaniem kilkakrotnie opłukać w letniej wodzie.
  • Pora należy kroić w poprzek włókien, w przeciwnym razie w zupce pozostaną kłaczki.
  • Od 7 miesiąca począwszy można okraszać zupkę łyżką oliwy lub masła.
  • Gdy chcemy przyzwyczaić dziecko do stałych pokarmów, lepiej nie robić tego poprzez podawanie niezmiksowanej zupki. Mieszana konsystencja (płyn + kawałki warzyw) jest dla malucha nie lada wyzwaniem i może sprawić, że bobas się zakrztusi. Lepiej jest podać obiadek stały.

Opracowała Kamma, mama Irmy.





©2007-11 Veggie.PL